Zoek

Persbericht: Vlaamse plannen autofiscaliteit nefast voor transitie naar elektrisch rijden

Persbericht: Vlaamse plannen autofiscaliteit nefast voor transitie naar elektrisch rijden

Uit berichten in de media blijkt dat de Vlaamse onderhandelaars plannen maken om de vrijstellingen van verkeersbelastingen die o.a. EV’s genieten, af te bouwen. EV Belgium betreurt dat de Vlaamse onderhandelingspartijen hiermee de transitie naar zero-emissie rijden opnieuw willen afremmen, net nu we Europees koploper worden in zero emissie personenvervoer. Het loslaten van verschillende ambitieuze doelstellingen, zou betekenen dat Vlaanderen zijn CO2-reducties - zoals afgesproken in Europa - in andere sectoren zoals de industrie, landbouw of bouw gaat moeten halen.

VL fiscaliteit image.png
Nefast voor e-mobiliteit

Uit mediaberichten blijkt dat de Vlaamse onderhandelaars plannen maken om de vrijstellingen van verkeersbelastingen die o.a. EV’s genieten, af te bouwen. Vandaag is er in Vlaanderen voor zero-emissie voertuigen een nultarief zowel voor de belasting op de inverkeerstelling als de jaarlijkse verkeersbelasting. EV Belgium betreurt dat Vlaanderen hiermee de transitie naar slim en gezond elektrisch rijden opnieuw wil afremmen, net nu we Europees koploper worden in zero emissie personenvervoer.

"We moeten Vlamingen samen overtuigen om de stap naar zero emissie rijden te zetten en niet ontmoedigen.”, aldus Philippe Vangeel, Operationeel Directeur bij EV Belgium. "Dit is een verkeerd signaal, want zeker de private autorijder schakelt nog niet massaal over op een zero-emissie wagen."

Aangezien vandaag zero emissie wagens nog duurder zijn in aankoop, moet het verschil in gebruikskosten (Total Cost of Ownership) voldoende groot blijven met fossiele wagens. Belangrijk is dat de meest vervuilende voertuigen meer betalen, terwijl de schoonste (zero-emissie) voertuigen het minst betalen. Dit zorgt niet alleen voor een eerlijke belastingstructuur, maar moedigt ook de verschuiving naar een gezonder wagenpark aan. Aangezien we allemaal naar een gezondere samenleving willen werken voor onze kinderen, blijft de vrijstelling vooralsnog cruciaal, en moet er gewerkt worden aan een zogenaamde ’tax shift’ waarbij belastingen op elektriciteit verlaagd worden en lasten op vervuilende brandstoffen geleidelijk verhogen.

Nefast voor de energietransitie

Eerder kwam al naar buiten dat de nieuwe Vlaamse regering ook de doelstelling om tegen 2030 geen nieuwe fossiele personenwagens meer in te schrijven, wil verlaten. Een verhoging van de autobelastingen voor zero emissie wagens en het loslaten van deze ambitieuze doelstellingen, betekenen dat Vlaanderen zijn CO2-reducties - zoals afgesproken in Europa - in andere sectoren zoals de industrie, landbouw of bouw gaat moeten halen.

Elektrische voertuigen zijn een onderdeel van de oplossing voor het energiesysteem en zullen ons in de toekomst ook op een positieve manier helpen bij het energiebeleid. Voorbije maanden waren er zeer geregeld momenten van overproductie aan elektriciteit door een teveel aan zonne- en windenergie. Door EV’s op die momenten op te laden kan dat overschot veilig en nuttig gestockeerd worden in de batterijen, en worden investeringen in hernieuwbare energie verder aangemoedigd. Een regio die inzet op innovatie, zou dit soort slim beleid - dat onze allen beter maakt - moeten voeren.

EV Belgium roept de Vlaamse onderhandelaars op de vrijstellingen voor EV’s in de autofiscaliteit  verder aan te houden tijdens de volgende legislatuur en vooral werk te maken van een tax shift van belastingen op elektriciteit naar belastingen op vervuilende fossiele brandstoffen. Zo zal zero emissie vervoer voor iedereen goedkoper worden, en werken we ook aan een gezonder en duurzamer energiesysteem en -beleid.

Vragen bij bovenstaand bericht? Contacteer ons: